Hava ile temas, gıdalar üzerinde fiziksel, enzimatik, mikrobiyolojik ve kimyasal bozulmalara sebep olabilir. Ürünlerde bakteri üremesi ve küflenmeye yol açabilir. Modifiye atmosfer paketleme (MAP) gıdaları koruyucu özelliklere sahip gaz veya karışım gazları ambalajlama prosesidir. MAP'de kullanılan gazlar ambalaj içindeki havanın yerini alarak, ürünlerde kısa sürede bozulmanın önüne geçer. ASALGAZ GIDA GAZLARI Map Teknolojisinde güvenli bir biçimde kullanılmak üzere üretilerek müşterilerine sunulmaktadır. 

MAP'da kullanılacak olan gaz veya gaz karışımının doğru olarak seçimi önemlidir. Öncelikle kullanılan gazların ürünün boulma üzerine etkisinin nasıl olduğunun bilinmesi gerekir.

Genel olarak MAP'de üç ana gaz kullanılmaktadır:

AZOT: İnert bir gaz olup sudaki çözünürlüğü düşüktür. Renksiz ve kokusuzdur. Azotun paketlemede iki önemli rolü vardır.

1-Oksijenin yerini alarak oksidatif reaksiyonları ve bunun sonucu oluşacak istenmeyen tat koku oluşumunu engellemek.

2-İnert bir dolgu maddesi olarak paketlerdeki vakum oluşumunu engellemektedir.

CO2: MAP'de kullanılan önemli bir gazdır. Küf ve aerobik bakteriler gibi mikroorganizmaların gelişmesini engelleyen veya geciktiren bir gazdır. Yüksek konsantrasyonlarda oda sıcaklığında ve normal basınçta renksiz ve kokusuz ancak hafif asidik kokusu olan bir gazdır.

O2:  Renksiz kokusuz bir gazdır. Suda çözünürlüğü düşüktür. Oksijen, gıda ürünlerinde yağların ve pigmentlerin oksidasyonu ve renk değişimi (esmerleşme) reaksiyonlarını kolaylaştırır. Özellikle gıda bozulmalarına neden olan bakteri ve küflerin gelişimine yardımcı olur. MAP'de ortamdan uzaklaşırılması gerekir. Ancak tane sebze ve meyvelerin paketlenmesi sırasında ürünlerin solumalarının sağlanması için ve kırmızı et paketlemede de etin kırmızı renginin korunması için oksijene ihtiyaç duyulmaktadır.

MAP'de gıda gazı kullanımı:

1- Ürünün raf ömrünü uzatır. Ürünün görüntü ve sunum kalitesini korur,

2- Kısa sürede bozulmaya karşı koruma sağlar,

3- Koruyucu katkı kullanımına ihtiyacı azaltır, tüketiciye daha doğal ürünler sunulmasına olanak verir.

Kullanım Alanları:

-Süt Ürünleri

- Et, tavuk, şarküteri ürünleri

- Unlu ürünler

- Yaş sebze meyve

- Kuruyemiş

- Deniz ürünleri 

- Hazır yemekler vb...

MAP tekniği uygulanmış ambalajlarda kullanılan gaz konsantrasyonun doğruluğundan emin olunması için ambalajın tepe boşluğundaki gazın analizinin rutin olarak yapılması gerekir. ASALGAZ gaz analizörleri sayesinde müşterilerine bu konuda da destek vermektedir.

Menü